Niels Hansen

DatoStedKilde
Født :1810--
Død :1873Krogsgaard-

Alder : 63

Noter : Niels Hansen, født 1810 fik skøde på Krogsgaad 7. august 1833. Han var en solid støbning, der ikke gjorde stor blæst af, hvad han var med til, og hvad han udrettede. Som minde om Niels Hansen, der vil kunne stå i lange tider, er den mølle, som han lod opføre 1869.
Til Krogsgaard hørte både vand- og vind mølle, den sidste stod sydvest for gården. På den gamle vandmølles plads blev den ny opført. Da undergrunden var noget blød, blev der nedrammet svære bjælker, hvorpå den tykke mur blev opført i tre etager. Ovenpå blev vindmøllen bygget, og den var forsynet med en ny art krøjeværk. Alt mølleværk var af nyeste konstruktion og tiltrak sig særlig beundring. Denne anselige møllebygning fandtes der ikke mage til der på egnen. Vindmøllen er dog ikke mere, i en orkan i 1909 løb den løbsk og nedbrændte, og den blev ikke siden opført.
Niels Hansen fik snart en fremskudt stilling i den 1846 nyoprettede landboforening for Ribe amts nordre del. 1847 blev han valgt som dommer for det første dyrskue i Ribe amt, og han vedblev uafbrudt at beklæde denne udsatte post indtil 1862.
1870 fungerede han som dommer sidste gang. I denne virksomhed nød han ubetinget tillid og anseelse, hvorom der er mange vidnesbyrd. Også på anden område var Niels Hansen med; således ved oprettelsen af Varde sparekasse, i hvis bestyrelse han sad i mange år. Hans sognebørn viste også deres tillid ved at vælge ham til formand i sognerådet.
Niels Hansen blev vel nok ikke så kendt en mand udadtil som hans fader, men han fortsatte på flere måder de gamle traditioner, således med hensyn til forbindelsen med Sønderho, som han ikke alene forsynede med mølleprodukter, men også med skibsproviantering og det såvel til skibe, der udgik fra Sønderho, som til skibe, der provianterede i Hamborg.
Undertiden slagtedes på Krogsgaard flere svin på en gang. De blev skildt ned ad ryggen og anbragt på brede hylder i kælderen og saltet og tørt. Denne måde at salte på blev anset som bedre end kar saltning. Flæsket blev senere med skibslejlighed sendt til bestemmelstedet.
Efter Niels Hansens død gik skibsprovianteringsforretningen over til hans søn Hans Chr. Hansen. Spangsberg mølle, der i samme retning fik adskellige forbindelser i Nordby; som et eksempel på hvor omfattende denne forretning var, kan nævnes at der engang ikke slagtedes mindre end 12 kreaturer. En stor del af disse varetog han skibsaktier for, ligesom H. Christensenhande gjort. Denne handelsforbindelse drives nu i fjerde slægtled af H. C. Hansens søn. Terman Tranberg Hansen,

FarMor
Hans ChristensenMaren Nielsdatter
ÆgteskabBørn
- Ane Kjerstin Nielsen 1835 - Hans Chr. Hansen
1837 - Elisabeth Hansen
1844 - Marie K. Hansen
1845 - Frits Hansen
1852 - Gorm Hansen

Niels Hansen
* 1810
† 1873
Hans Christensen
* 1770
† 11 Jan 1832
Maren Nielsdatter
* 1783
† 1843
Christen Pedersen
* 1725
† 1801


Edel Hansdatter
* 1732
† 1803
-
--
-

- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage25 Feb 2008